HTML

Kocka macska blogja

Kedves Látogató! Üdvözöllek a Kocka Macska blogon, ahol egy igazán megszállott geek macska mindennapi agymenéseit követheted nyomon. Lesz szó zenéről, moziról, sorozatokról, IT és tech hírekről, konzol és egyéb játékokról, közösségi oldalakról és sok minden másról. Ez csak egy macska véleménye nem szent írás.

Friss topikok

2013.03.06. 12:24 GeekKatze

Zene mánia - Milyen a jó zene? Mitől lesz sikeres egy zene?

A zene mánia a 21. században szorosan kapcsolódik a kockasághoz hiszen, zenéink 99.99%-t az intertneten szerezzük be, ott találunk rájuk majd vásároljuk, hallgatjuk meg. A zenészek és producerek többsége is, élő hangszer ide vagy oda bizony szoftverek és számítógép segítségével rakják össze a kész muzsikát.

A "milyen a jó zene?" kérdés azért ezerszer nehezebb mint pl a "milyen a jó film?" mert alapjáraton az emberek szeme még mindig sokkal "érzékenyebb" mint a fülük, így míg a zenében csak a hozzáértők hallják meg a hibákat és az igénytelenségeket egy filmben a laikus is látja ha valami amatőr. Éppen ezért nem véletlen, hogy a hollywoodi produkciók szinte 99.99% technikai értelemben vér profi (értem ezalatt a világítást, utószinkront, vágást, CGI stb) míg a zenékről ez nem mondható el, így mércének számít a mai napig - persze csak szakmai körökben -. Továbbá zenéről mindig is nehezebb volt beszélni mint egy filmről, mert mindenkinek máshogy jön le, sokkal megosztóbb mint egy film. De megpróbálkozom vele.

Alaptézis: "Nincsen szar zene csak rossz közönség"

Elég szegényes mondás de igaz, a legótvarabb fos is megtalálja a közönségét is, így ez tovább nehezíti a dolgunkat. A zene "milyenségét" első körben szakmai szemmel is megítélhetjük:

- hogyan "szól" a zene - milyen a mixing, a mastering, milyen minőségűek a hangok, hangszerek, hogy van felvéve az ének, gitár stb.

- mennyire "sokatmondó" a dalszöveg

- mennyire tartalmaz vmi olyan techinkát vagy újítást amitől más lesz mint a többi

- milyen hangulat váltások vannak benne

- milyen hangnemben van, milyen akkordkat és chordokat használ

- az énekes, hogy és hogyan énekel

Tapasztalataim szerint az átlag hallgatóság ezeknek a nagy részével abszolúlt nem vagy csak nagyon ritkán foglalkozik. Átlag fogyasztói szemmel a jó illetve sikeres zene teljesen más kritériumokból áll össze.

A sikeres zene ún. "sláger" definíciója a következő elemekből áll össze az átlag közönség fejében:

- ne legyen túlbonyolítva se technikailag se szövegileg - ergo egyszerű legyen -

- legyen a szövegben / énekben egy olyan kapaszkodó pont ami annyira idegesítő vagy tipikus ami megmarad az emberek fejében  (vagy valamilyen hang a zenében)

 és a legfontosabb ami az összes eddigi felsorolásnál is fontosabb:

 - az előadó személye SZIMPATIKUS / szerethető vagy ultra extrém legyen az emberek számára

Ha mainstream zenéről beszélünk akkor bizony az eladő szimpátiája, személye és előadásmódja a legfontosabb egy adott dal sikerében - természetesen a mögötte lévő marketing, PR boost után -

Legjobb erre ha magyar példákat nézünk. Első és egyben legjobb a példa a Dal c. műsorból ismert Bye Alex - Kedvesem c. dala és maga az egész pali hirtelen sikere. Annyira megosztó maga a figura, hogy a szakma egyik fele fikázza, hogy mekkora fos a másik fele meg egy már már nem létező profizmust akar a produkciójába belemagyarázni.

Az igazság valahol fél úton van, a srácról sok mindent nem tudok így nem tudom azt megmondani egyelőre, hogy profi vagy sem azt viszont igen, hogy mi az ő receptje ami az átlag ember számára szimpatikus.

--- Alap tézis: Az átlag rajongók egy előadónak sosem a zenéjét szeretik hanem maga a személyiségét, ezért van az, hogy sokszor akármilyen ultra híg fossal jön ki egy előadó azt kérdezés nélkül kajálja a rajongó kör és még isteníti is, az előadó személyi kultusza szó szerint a szart is képes eladni, fordítva ilyen csak a kivételes tehetségekkel eshet meg ( hogy a zenéje adja el a produkciót) ----

ByeAlex esetében a következő az ok:

- jött egy ismeretlen, szerény kis vidéki  kispolgári srác aki semelyik nagy médium érdekeltségi köreibe nem tartozik, ezzel a szereppel bármelyik átlag ember könnyen tud azonosulni

- öltözéke szintén szerény de a divatos hipster irányzat azért meg van

- maga a dal hangszerelése is egyszerű és az előadásmódja is szerény

- a dalszöveg egy könnyed szinte már gyerek dalhoz hasonló love song, annyiszor redundálva a "kedvesem" szó, hogy a hülyének is megmarad a fejében

- a slussz poén az előadásmódjában van, és az, hogy hitelesen adja elő a "romantikus csóró zenész gyereket", nem egy megjátszott szerep, és emiatt szimpatikus az embereknek

Tanulság: ha valaki hitelesen azt adja elő amilyen ő valójában, közel áll az emberekhez és szerethető akkor könnyen közönség kedvenc vállhat belőle  (ennek működik az ellentéte is, de oda nagyon profi marketing kell már)

Hasonló példának a Fluort tudnám felhozni, aki szintén ezzel a recepttel került be a köztudatba azonban az ő karrierjében már most látni, az ilyen személyiségek a pop szakmában bizony rövid életűek, főleg ha előtte nem járja végig a lépcsőfokokat. Az ő estében is el lehet mondani az Alex srác összes tulajdonságát ami működött is.

/Az extérimitás egy adu ász jelenség az utóbbi pár évben lsd. Lady Gaga, PSY, Nicky Minaj vagy régebben Madonna. Annyira extravagánsak és polgár pukkasztóak, hogy már ettől észre veszi őket mindenki és sikeresek lesznek. Azonban attól, hogy én egyik napról a másikra extravagáns és polgár pukkasztó leszek még nem leszek olyan sikeres mint ők. Miért? Mert nem játszom el a szerepet hitelesen. Számos példát tudnék itthon is felsorolni, akik nagyon extrémnek mutatják magukat közben inkább röhejesek mint vagányak. /

És ennek köszönhetően elértünk ahhoz a ponthoz, hogy könnyen megtudjuk magyarázni, hogy egy fenomálisán tehetséges ének hang lsd. Radics Gigi, Kállay András miért nem fog soha egyről a kettőre jutni nemzetközileg és úgy amúgy. Nyílván egyrészt, az hogy kelet Európából jövünk az már determinálja az esélyeket, hiszen ha ezek mögött a nagy amerikai managmentek lennének akkor ugyanott tartana Gigi mint Beyonce. Mert ott a megfelelő emberek rászólnának, hogy mit szabad mit nem mit kéne mit nem  - ezt itthon nem teszi meg senki -

Azért említettem Beyonce-t mert Gigit imádja mindenki hozzá hasonlítani. Nagy különbség a kettőjük között, hogy míg Beyonce az maga a nagybetűs Beyonce addig Gigi max egy imitátor. Az, hogy hasonlít a hangjuk az édes kevés a sikerhez. Beyonce gyerek kora óta a zene bizniszben van az apjának köszönhetően, végig járta a lépcsőfokokat és olyan buktatókat amiket a Gigi a tehetség kutatós múltjából kiindulva tuti nem. Tehát a Gigiből alapból hiányzik a szakma rutin, + amit említettem a hitelesség. Lehet, hogy kelet Európában el lehet valaki adni úgy, hogy a "magyar Beyonce" de külföldön senki nem kíváncsi az utánzatokra mert van belőlük kismillió. Egy kaliforniai iskola busz vezető nő is tudhat énekelni úgy mint a Beyonce mégse fut be énekes karriert.

Tehát az okok amiért egy Gigihez hasonló produkció nem életképes, még ha tehetséges is:

- nincs elég tapasztalat (se színpadi, se üzleti, se pszihológiai)

- nem járta végig a lépcsőfokokat

- picit esetlen

- copy paste a stílus, ergo nincs saját stílusa

- ha nincs saját stílusa akkor nem is tud hiteles lenni

Ettől persze még tud szerethető lenni (a szegény cigány lány image jól működhet) de ez egy olyan figurával szemben akinél minden stimmel, és egy jelenség mégha fele olyan tehetséges is egyszerűen nem veszi fel a versenyt.


Miért? Mert az emberek nagy részét nem érdekli, hogy olyan hangja van mint Beyonce-nak, a személyiségét, az image-t, és a hitelességét fogják figyelni és ez alapján ítélik meg (ezt valamikor tudat alatt döntik el az emberek, nem mondják így ki ahogy most, de igenis kb ez van).

Kicsit hosszú postra sikeredett, a jövőben hasonló zenei okfejtéseket fogok majd elemezni, 1-2 zenét is kivesézek, és még hátra van a bemutatkozó részekből az utolsó kategória: az Apple, IT, IOS témakör.

Szólj hozzá!

Címkék: tech zene vélemény dal music kocka beyonce image fluor eurovizió mizu byealex radicsgigi kállaysaundersandrás


A bejegyzés trackback címe:

https://kockamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr375119502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása