HTML

Kocka macska blogja

Kedves Látogató! Üdvözöllek a Kocka Macska blogon, ahol egy igazán megszállott geek macska mindennapi agymenéseit követheted nyomon. Lesz szó zenéről, moziról, sorozatokról, IT és tech hírekről, konzol és egyéb játékokról, közösségi oldalakról és sok minden másról. Ez csak egy macska véleménye nem szent írás.

Friss topikok

2013.03.26. 12:28 GeekKatze

Zene mánia: Búcsú a Swedish House Mafia-tól

Vasárnap azaz március 24.-én ért véget a Swedish House Mafia last tour utolsó állomása, az Ultra Music festivalon Miamiban (Winter Music Conference). A srácok egyértelműen történelmet írtak az EDM történetében még ha az igazi történelmet igazából a francia David Guetta írta, hiszen ő volt az első aki hidat épített az európai és az amerikai dance kultúra között.images.jpeg

A svéd trió története habár 4-5 éve kezdődött mint SHM, valójában már mind a 3-man 2000 óta aktívan dolgoztak külön külön. A trióban a koponya, az echte svéd Axwell aki a többi sráccal ellentétben már komoly "solo" karriert tudhat maga mögött. Sebastian Ingrosso és Steve Angello igazából (Ingrosso olasz, Angello görög származású svéd) mindig is C kategóriás előadóként számított az SHM előtt - ha Axwellhez viszonítjuk őket -. Az eredeti felállásban benne volt elvileg Eric Prydz sőt Laidback Luke is valamilyen szinten említve volt, de ők akármilyen okok miatt külön váltak. Kb 2008 tájékán, szintén pont egy WMC-s fellépésen alakullt meg a SHM formáció és az első közös fellépésük + első közös zene (One).xswedish-house-mafia-ultra-music-festival.jpg,qresize=600,P2C399.pagespeed.ic.qXfB443QUH.jpg

Legtöbb háttér információk szerint, a srácok egy elég nagy volumenű amerikai managementhez kerültek, ami minden egyes költséges és grandiózus ötletnek melegágya volt. Nem hiába, hogy 2008-tól a sokak által úgy utált SHM egy igazi előre kigondolt marketing és üzleti vállalkozás volt. Amerikai hátszélel, európai svéd múlttal (a svédek a pop-dance zenében mindig otthon voltak) olyan rendezvényeket és marketing trükköket alkalmaztak amit még rajtuk kivül senki más.

Olyan helyszíneken léptek fel, ahol DJ-knek saját "rendezvényt" még eddig soha nem sikerült (Madison Square Garden, Sidney Opera stb) olyan hype volt körülöttük mint egy igazi rocksztároknak. A rock sztár image jó példa is, 10.000 fő alatt semmilyen buli vagy rendezvény meghívást nem vállaltak, szinte biztosra mentek. A slágereiket a legjobb szöveg írókkal és zenészekkel iratták (John Martin és Michael Zitron), a legnevesebb amerikai major kiadók álltak mögöttük (Interscope) és olyan merchandise és image építés volt mögötte mint egy márkanévnek. Az iPhone tokoktól kezdve a pólokig mindent lehetett tőlük kapni. A rock sztár image-t tovább építette az első dokumentum film a srácokról (Take One) amire szintén nem volt eddig példa. (még Guetta is később csinálta meg). 4 év alatt mindent elértek amit egy DJ/producer elérhet a világon, ezért nem is csodálkoztam hogy bejelentették tavaly, hogy hamarosan feloszlanak de azért még 1 éves One Last tourt le fognak nyomni (ami a vasárnapi Ultrán ér véget), hogy tripla gázsival minden bőrt lehúzzanak.

A feloszlás szerintem tökéletesen tervezett volt - még ha nem is ilyen hamarra terverzték - hiszen valóban sikerült mindent elérniük amit lehetett. Közös zenéik One, Miami 2 Ibiza, Save the world, Greyhound, Antidote, Don't You Worry Child (ami igazából a búcsú sláger) mind mind sikerek voltak, és igazából ők is érezték, hogy nem tudnak már újat kitalálni mert az az EDM 2 éve kicsit állóvízben szenved, enyhe ötlettelenségben :) Miután minden bőrt lehúztak az UMF 2013 zárón egy fantasztikus show keretein belül, kicsit könnyek között is elbúcsúztak a közönségtől - nem hinném, hogy sajnálni kell a fiúkat -.

Mind 3 srácnak meg van és meg is volt már a B terve. Mindenkinek meg van a saját kiadója és felfedezettjei ( Axtone, Size, Refune stb) és gondolom tervei is. Azonban az egyértelmű, hogy soha nem lesznek külön külön ilyen nagyok és sikeresek mint együtt. Lehet, hogy 2 év múlva újra összeállnak? Kinézném belőlük!

Thank you SHM!


Szólj hozzá!

Címkék: tech zene dance kocka ultra edm davidguetta swedishhousemafia umf2013 SHM


A bejegyzés trackback címe:

https://kockamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr655172597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása