HTML

Kocka macska blogja

Kedves Látogató! Üdvözöllek a Kocka Macska blogon, ahol egy igazán megszállott geek macska mindennapi agymenéseit követheted nyomon. Lesz szó zenéről, moziról, sorozatokról, IT és tech hírekről, konzol és egyéb játékokról, közösségi oldalakról és sok minden másról. Ez csak egy macska véleménye nem szent írás.

Friss topikok

2013.04.03. 12:25 GeekKatze

Film mánia - Batman a film

Ha már az előző postban megígértem, hogy a film rovatban a Batmant vesézem ki akkor bele is vágok a közepébe.

Ugyan tudom, hogy a Batman filmek története nem a 89-es első Batman filmmel indult, és létezik erre egy enyhén vicces Puzsér kritikai is a Youtube-on, hogy a Nolanes trilógia milyen vicc de én a Batman filmek időszámítását igenis a Tim Burtonos szériától számítom.

Számomra az első Batmenes élmény a 89-es Tim Burtonos "debütáló" film volt. Több dolog miatt is kult. filmnek tekintem. Egyrészt hibátlanul festi fel a Batman univerzumot és a mai napig megállja a film a helyét. Kim B.-t leszámítva az összes színész alakítása számomra hibátlan, Michael Keaton szerintem még mindig jobb Bruce Wayne mint mondjuk Val Kilmer, George Clooney vagy Christian Bale. A film gerince itt is mindenképpen a Joker karakter volt, ami talán Jack Nicholson egyik legemlékezetesebb alakítása. Rengeteg cikk és video foglalkozik azzal, hogy a Nicholson vagy a Ledger Jokere volt a jobb, szerintem pont a Joker karakter különbségén lehet a 2 széria között tökéletesen megtalálni a különbséget, mind 2 karakter zseniális volt azonban a Nicholson féle Joker és ezáltal az a széria is nagyon jól lavírozott az őrült vicces már már groteszk pszihopata határán (egyik pillanatban humor herold másik pillanatban hidegvérű gyilkos) míg a Heath Ledger féle joker a pszihopata és önjelölt szociálpszihológus között ingázott. Tehát az első Batman filmek semmiképpen sem vették túl komolyan magukat, ez a képregény színvilágon és hangulaton nagyon jól látszott.

A 2. részt (Batman visszatér) szintén még a Burton jegyzi de számomra az valamiért egy halvány folt, hiába Danny Devito vagy Michelle P. Bruce Wayne még mindig Michael Keaton, és a hangulat is ugyanaz.
237491-promo.jpg
A 3. rész a Batman Forever ugyan már nem Burton munkássága (J. Schuemacher) de a képregényes komolytalan hangulat még minidg megmaradt (túlzottan is). Én anno a betét dala miatt csíptem ( Seal - Kiss from the rose), de számos hibája mellett szerintem nem volt rossz rész, habár enyhén komolytalan volt Jim Carrey és a borzasztóan rossz Val Kilmer miatt. Rébusz azaz Jim Carrey mellett feltünt Két arc is Tommy Lee Jones, de megjelenik  Robin is. Ha jól emlékszem a Bruce Wayne női kiszemeltje itt Nicole Kidman, szóval a cast tele volt nagy nevekkel. Sosem tudtam itt már komolyan venni a Batman univerzumot, inkább gyerekeknek és fiataloknak készülhetett mint felnőtteknek.

Na a 4. rész számomra írtó gáz volt, szegény Arnold svájcinéger alakítása borzalmas volt, George Clonney Bruce Wayne-je meg még annál is gázabb volt, ezt már csak tetőzni tudta, hogy megjelent a film végén Robin mellett a Bat Girl is :D Jobb is, hogy itt abba hagyták a Batman szériát

8 évet kellett várni, hogy Christopher Nolan rebootolja a szériát. A Batman Begins számomra mindenidők egyik legunalmasabb Batman filmje volt, de emberünk látszik, hogy nagyon komolyan vette az univerzumot ugyanis egy nagyon komoly origin sztorira sikeredett az új trilógia első része. A film első fele konktrétan arról szól, hogy szép karakterfejlődésen bemutatja, hogyan lesz Bruce Wayne-ből Batman. Bizonyos alapokat és tényeket meghagy az eredeti szériából, néhány helyen beleszínez. Kicsit túlságosan is vontatott és unalmas a Batman Begins, de azt mindenképpen meg kell hagyni, hogy itt semmi humornak nincs helye, ízig vérig komolyan veszi magát a film és már már látszik, hogy milyen epikus történet kerekedik. Christian Bale szerintem nagyon jó Bruce Wayne, és Alfred karaktere is hibátlan Michael Keane szerepében. Megjelenik egy új karakter is Lucius Fox (Morgan Freeman) személyében aki Bruce technikai mecénása lesz. A film komorsága és komolysága mellett elég nagy hangsúlyt fektett a kriminál és a szociálpszihológiára, és egyéb morális kérdésekre. Az viszont biztos, hogy a legjelentékelenebb "gonosz" ebben a szériában van, Madárijesztő számomra semmilyen volt. Ha nem tudtam volna, hogy trilógiára tervezik a részt nem nagyon néztem volna el a ezt a nyögvenyelős részt.
The-Batman-questions-The-Joker-in-THE-DARK-KNIGHT.jpg
A 2. rész a Dark Knight számomra több dolog miatt is az egyik legjobb film valaha. Megtartva az előző részben is nagyon jó elemeket sikerült egy eléggé grandiózus sztoryt és cselekmény sorozatot kreálni a vászonra. Joker (R.I.P Heath Ledger) legendás karaktere külön emlékezetessé teszi a filmet. Hiába a legjobb gonosz mindig is a Joker volt, és már csak  Joker dialógusok is teljesen elviszik a filmet. Elfelejtettem említeni, hogy a zenéért mind 3 részben Hans Zimmer felelős ami külön emeli a produkció profizmusát. Zseniálisan mutat rá Joker a rendszer, az emberek és a bünőzök gyengeségeire a filmben és nagyon örültem, hogy visszahozták Harvey Dentet - Két arc akit már az első trilógiában is annyit említettek (a 3. részben szerepelt is). Dentnek sikerült egy mini origin sztorit is rebootolni a Dark Knightban.

A 3. egyben záró rész tökéletes befejezése a Nolan trilógiának, és egyértelműen látszik, hogy erre a részre építettéték az előző két részt. Bruce Wayne karakter fejlődése továbbra se áll meg, és egy méltó ellenfelet hoznak neki vissza Bane személyében akinek sikerül rámutatni a gyengeségeire. Bane is viszi a szoc. pszihológus szerepét, és habár a maszkján és hangján kivül nem túl karakteres fő boss, mindenképpen nyomot hagy a nézőben. Egy Matrix Revolutionhöz hasonlóan itt is előnnek minden puskaport, ami egy nagyon epikus és magasztos befejezéshez szükséges. Batman "bukását" és "felemelkedését" már már irodalmi nagyságokba emelik. Külön piros pont Anna Hateweynak, nagyon jó macskanő volt és külön piros pont Jim Gordon karakterének (Gary Oldman), hogy ebben a részben is zseniális volt, talán a legjobb Gordon karakter. A hosszú rész ellenére is izgalmas és nagyon fordulatos rész volt, egyértelműen kiderült, hogy Nolan és bandája egy zseni.  + egy mini origin story itt is volt, Robin születését és karakter fejlődését teljesen végignézhettük.

Végezetül egy kis összegzés:

Legjobb rész:

Dark Knight (2.) és a legeleső Batman film

Legjobb Bruce Wayne:

Michael Keaton

Legjobb Joker:

J. Nicholson és H. Ledger holtversenyben

Legjobb Alfréd:

Michael Cane

Legjobb Gordon felügyelő:

Gary Oldman

Legjobb Macskanő:

Anne H.

Legjobb Két arc:

Tommy L. Jones

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény film mozi képregény klasszikus joker batman christian bale tim burton christopher nolan dark kinght bane IT joe schumacher heath leadger batman trilogy


A bejegyzés trackback címe:

https://kockamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr15190428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása